Blog Alle berichten

ParkinsonNL lanceert leefstijl keuzehulp

Een gezonde leefstijl met regelmatig bewegen, gezonde voeding, ontspanning en goed slapen vermindert bepaalde symptomen van parkinson. Het is alleen niet altijd eenvoudig om leefstijl blijvend te veranderen. Daarom is op initiatief van ParkinsonNL de leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson ontwikkeld, samen met een brede groep stakeholders (onderzoekers, zorgverleners, mensen met parkinson en naasten) en ZorgKeuzeLab. Op 11 april, Wereld Parkinson Dag, wordt de Parkinson leefstijl keuzehulp officieel gelanceerd.

Ondersteuning op maat

De keuzehulp ondersteunt mensen met parkinson(isme) in de vroege en midden fase van de ziekte, die graag willen weten wat een gezonde leefstijl betekent en aan de slag willen met het veranderen daarvan. Of je met regelmatig bewegen, gezonde voeding, goed slapen, ontspanning of sociale activiteiten aan de slag wilt, en welke aanpak daarvoor het meest passend is, verschilt per persoon. De keuzehulp informeert je over wat een gezonde leefstijl jou kan opleveren, en wat daarbij belangrijk is. Vervolgens helpt het je om na te denken over wat je wilt aanpassen aan je leefstijl, hoe je dat wilt doen en of je daarbij hulp nodig hebt. Zo helpt de keuzehulp mensen met parkinson(isme) om te kiezen waar zij mee aan de slag willen gaan en te helpen een gezonde leefstijl vol te houden.

'Dagelijks bewegen geeft mij energie en ik merk dat mijn dopamine probleem dan minder wordt, waardoor ik minder klachten ervaar.'
- Jan Kommer, ervaringsdeskundige en lid werkgroep keuzehulp
Keuzehulp onderdeel van verpleegkundig spreekuur

Tijdens het ontwikkeltraject is uit behoeftenonderzoek onder 477 parkinson zorgverleners gebleken dat parkinson verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten de keuzehulp graag opnemen als vast onderdeel van het verpleegkundig spreekuur. De keuzehulp biedt hen handvaten om het gesprek over gewenste verbeterdoelen en hoe leefstijl verandering daaraan kan bijdragen makkelijker bespreekbaar te maken. Daarnaast biedt de keuzehulp betrouwbare informatie die zij anders niet voor handen hebben. Ook zien paramedici die mensen met parkinson begeleiden bij het veranderen van leefstijl grote meerwaarde als de keuzehulp vooraf is doorlopen. Omdat patiënten dan met een gerichtere hulpvraag bij hen komen.

Binnenkort zal een pilot implementatie starten in een aantal zorginstellingen, waar de keuzehulp onder begeleiding van een parkinson verpleegkundige uitgereikt zal worden.

'Voor veel mensen met parkinson, maar ook voor ons als verpleegkundigen, gaat deze keuzehulp prettig zijn. Het past perfect in het verpleegkundig spreekuur. Met de keuzehulp kun je het iets meer bij de patiënt zelf leggen. In de keuzehulp kunnen ze lezen wat het ze kan opleveren en kunnen ze zelf bepalen wat ze willen dat er verbetert.'
- parkinson verpleegkundige
Publieke toegankelijkheid

De keuzehulp is vanaf vandaag publiek toegankelijk. Zo kan de keuzehulp mensen met parkinson ondersteunen die de keuzehulp niet van hun verpleegkundige kunnen ontvangen. De keuzehulp is te vinden op de website van zowel ParkinsonNL en op de website van de Parkinson Vereniging.

Samenwerking

De Parkinson leefstijl keuzehulp is een initiatief van ParkinsonNL en ontwikkeld in samenwerking met de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet en ZorgKeuzeLab als ontwikkel- en implementatiepartner. Voor de ontwikkeling is een multidisciplinaire werkgroep opgericht met parkinson verpleegkundigen, verpleegkundig specialist, neuroloog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, klinisch neuropsycholoog, diëtisten, ervaringsdeskundigen van de Parkinson Vereniging, een projectleider van ParkinsonNL en een onderzoeker van Radboudumc.

Financiering

ParkinsonNL, ministerie van VWS, Nationale Postcode Loterij en ZorgKeuzeLab hebben financieel bijgedragen aan de ontwikkeling en implementatie van de keuzehulp.

Over ParkinsonNL

ParkinsonNL verlegt grenzen in het leven van mensen met parkinson. Onze focus ligt op het afremmen, genezen en liefst voorkomen van de ziekte. Tot die tijd zorgen we ervoor dat mensen met parkinson en hun omgeving een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Doordachte fondsenwerving legt daarbij de basis om doelgericht te investeren in onderzoek, innovaties en voorlichting. ParkinsonNL heeft een CBF-erkenning en een ANBI-status en is lid van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. Op www.parkinson.nl is meer te vinden over de ziekte en over de doelen en missie van ParkinsonNL.

Over ZorgKeuzeLab

ZorgKeuzeLab ondersteunt patiënten en zorgprofessionals bij het samen beslissen. ZorgKeuzeLab keuzehulpen zijn zorgvuldig ontwikkeld en landelijk gedragen. Haar portfolio bestaat uit keuzehulpen die ondersteunen bij complexe keuzes met veel impact op kwaliteit van leven. En ook bij eenvoudige keuzes gericht op hoog volume zorg. www.zorgkeuzelab.nl

Over De Parkinson Vereniging

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.500 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De Parkinson Vereniging is er voor alle mensen met parkinson(isme) en hun naasten en zet zich in om parkinson(isme) de wereld uit te krijgen. www.parkinson-vereniging.nl

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon

Vacature: Junior Zorg consultant

ZorgKeuzeLab (ZKL), sinds december 2023 aangesloten bij Performation, is de marktleider op het gebied van 'samen beslissen' in de communicatie tussen arts en patiënt, gevestigd in Delft. Onze missie is om het ‘samen beslissen’ over de best passende behandeling tussen zorgverlener en patiënt vanzelfsprekend te maken.

ZorgKeuzeLab ontwikkelt en implementeert keuzehulpen om patiënten en zorgprofessionals te ondersteunen bij het samen beslissen. Wij zijn gedreven om het verschil te maken. Met onze zorgvuldige ontwikkelaanpak leggen we een stevig fundament voor brede implementatie. Met onze zorgvuldige implementatiebegeleiding zorgen we voor de lange termijn impact in de spreekkamer. Een groeiend aantal ziekenhuizen en zorginstellingen willen ons keuzehulp-platform implementeren. Met een team van 5 gedreven collega’s zijn we intrinsiek gemotiveerd om bij te dragen aan de verbetering van de gezondheidszorgsector door het ontwikkelen en implementeren van onze landelijk gedragen keuzehulpen.

Wat ga je doen als Jr. Zorg consultant bij ZorgKeuzeLab?

Als Jr. Zorg consultant werk je aan complexe vraagstukken voor de (door)ontwikkeling en actualisatie van onze keuzehulpen met onze medisch partners en landelijke werkgroepen. Als projectcoördinator ligt de uitdaging voor jou om de vraagstukken vanuit verschillende perspectieven als een puzzel te kunnen leggen. Je hebt daarbij oog voor de belangen van alle betrokken stakeholders (zorgprofessionals en patiënten). Je bent in staat om de landelijke werkgroepen te adviseren, begeleiden, enthousiasmeren en te informeren over de ontwikkeling van de optimale inrichting van keuzehulpen. Daarbij werk je naast het ZorgKeuzeLab team vaak samen met een promovendus die voor het project is aangesteld. Daarnaast houd je je bezig met het:

 • Trainen en begeleiden van onderzoekers bij het ontwikkeltraject;
 • Adviseren van het projectteam bij de ontwikkeling van nieuwe keuzehulpen;
 • Samen met het ZorgKeuzeLab team de keuzehulp inrichten en opleveren voor gebruik in de praktijk;
 • Het inrichten van een implementatie toolkit met best practices voor implementatie van een specifieke keuzehulp;
 • Tijdig signaleren, behartigen en managen van belangen van verschillende stakeholders, zodat er een stevige relatie voor een lange termijn samenwerking wordt gevormd/behouden;
 • Verbreden van awareness en draagvlak onder zorgverleners om na ontwikkeling de brede implementatie van onze keuzehulpen te bewerkstelligen;
 • Onderhouden van inhoudelijk contact tijdens en na de ontwikkeling;
 • Verbetersuggesties opstellen op basis van de continu verzamelde feedback, waar je inhoudelijk goed naar kijkt, deze filtert en je proactief verbetersuggesties doet.
Wat vragen wij van jou?

Wij zoeken iemand die ontzettend gemotiveerd is om onze propositie uit te dragen, bij voorkeur al wat ervaring heeft binnen het ziekenhuisdomein, een volwaardig gesprekspartner wordt voor medisch specialisten en graag wil bijdragen aan het verbeteren van de zorg. Wij geloven daarbij niet in keiharde sales maar wel in consultative selling; op basis van inhoud weet jij mensen te enthousiasmeren en processen in beweging te krijgen. Daarnaast ben jij iemand met veel projectmanagementtalent en weet jij daarmee goed hoe je de regie moet houden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je:

 • Je beschikt over WO werk- en denkniveau;
 • Je bent bij voorkeur net afgestudeerd, met een link richting de gezondheidszorg en projectmanagement;
 • Je bent toegankelijk en betrokken, en weet snel je weg te vinden in een projectgroep;
 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en bent bereid om extra stappen te zetten indien het nodig is voor een goed resultaat;
 • Je hebt sterke sociale en communicatieve vaardigheden zowel mondeling als schriftelijk;
 • Je hebt gevoel voor verhoudingen, bent tactisch ingesteld en kunt snel schakelen tussen verschillende niveaus, waardoor je een prettige gesprekspartner bent voor de verschillende stakeholders binnen projectgroepen;
 • Je kunt goed afwegingen maken vanuit diverse perspectieven;
 • Je bent in staat afwegingen te maken tussen concept en praktische invulling, hoofdlijnen en bijzaken;
 • Kennis en ervaring met samen beslissen is een pre.
Wat biedt ZorgKeuzeLab?

Naast een gezellige en veilige werkomgeving, waarin eigen verantwoordelijk, laagdrempeligheid en werkplezier centraal staan, maak je als Jr. Zorg consultant écht impact op de zorg. Daarnaast bieden wij bieden jou o.a.:

 • Een salaris dat passend is voor jouw functie i.c.m. jouw ervaring/competenties;
 • 25 vakantiedagen (op fulltime basis);
 • Een mobiel abonnement en laptop van de zaak;
 • Hybride werken is mogelijk;
 • Veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding;
 • Genoeg doorgroeimogelijkheden;
 • Regelmatig een bedrijfsfeestje, teamuitjes en/of sportieve activiteiten.
Ben je geïnteresseerd?

Reageer dan op deze vacature en neem contact op met Nick Nooij, onze recruiter, via vacature@performation.com of
06-2849 6503. Heb je nog vragen? Je mag Nick altijd bellen, mailen of appen. Schroom zeker niet dit te doen!

*Bij aanname vragen wij jou een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon

Vacature: Junior Implementatie consultant

ZorgKeuzeLab (ZKL), sinds december 2023 aangesloten bij Performation, is de marktleider op het gebied van 'samen beslissen' in de communicatie tussen arts en patiënt, gevestigd in Delft. Onze missie is om het ‘samen beslissen’ over de best passende behandeling tussen zorgverlener en patiënt vanzelfsprekend te maken.

ZorgKeuzeLab ontwikkelt en implementeert keuzehulpen om patiënten en zorgprofessionals te ondersteunen bij het samen beslissen. Wij zijn gedreven om het verschil te maken. Met onze zorgvuldige ontwikkelaanpak leggen we een stevig fundament voor brede implementatie. Met onze zorgvuldige implementatiebegeleiding zorgen we voor de lange termijn impact in de spreekkamer. Een groeiend aantal ziekenhuizen en zorginstellingen willen ons keuzehulp-platform implementeren. Met een team van 5 gedreven collega’s zijn we intrinsiek gemotiveerd om bij te dragen aan de verbetering van de gezondheidszorgsector door het ontwikkelen en implementeren van onze landelijk gedragen keuzehulpen.

Wat ga je doen als Jr. Implementatie consultant bij ZorgKeuzeLab?

Als Jr. Implementatie consultant werk je aan de implementatie van onze keuzehulpen bij klanten. Je begeleidt projectleiders en nieuwe teams in ziekenhuizen en zorginstellingen om de keuzehulpen onderdeel te maken van het zorgtraject en de dagelijkse werkwijze. Je hebt oog voor de belangen van verschillende stakeholders en signaleert kansen voor verdere uitrol van keuzehulpen bij de klant. Je bent in staat om de klant te enthousiasmeren en informeren over de impact van keuzehulpen voor alle stakeholders. Daarnaast houd je je bezig met het:

 • Coördineren van implementaties van keuzehulpen bij ziekenhuizen;
 • Trainen en begeleiden van zorgprofessionals en projectleiders bij de voorbereiding en opstarten van implementatie bij (nieuwe) teams;
 • Adviseren van zorgprofessionals en projectleiders bij de implementatie van nieuwe keuzehulpen, zodat deze effectief worden ingezet;
 • Inrichten en opleveren van producten voor klanten, samen met het ZorgKeuzeLab team;
 • Tijdig signaleren, behartigen en managen van belangen van verschillende stakeholders, zodat er een stevige relatie voor lange termijn samenwerking wordt gevormd/behouden;
 • Verbreden van awareness en draagvlak binnen ziekenhuizen om brede implementatie van onze keuzehulpen te bewerkstelligen;
 • Onderhouden van inhoudelijk klantcontact tijdens en na implementatie;
 • Continu verzamelen van feedback over onze keuzehulpen en implementatietoolkit, op basis waarvan je pro-actief verbetersuggesties doet.
Wat vragen wij van jou?

Wij zoeken iemand die ontzettend gemotiveerd is om onze propositie uit te dragen, bij voorkeur al wat ervaring heeft binnen het ziekenhuisdomein, een volwaardig gesprekspartner wordt voor medisch specialisten en graag wil bijdragen aan het verbeteren van de zorg. Wij geloven daarbij niet in keiharde sales maar wel in consultative selling; op basis van inhoud weet jij mensen te enthousiasmeren en processen in beweging te krijgen. Daarnaast ben jij iemand met veel projectmanagementervaring en weet jij goed hoe je de regie moet houden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je:

 • Je beschikt over minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • Je bent net afgestudeerd, met een link richting de gezondheidszorg en projectmanagement;
 • Je bent toegankelijk en betrokken, en weet snel je weg te vinden in een organisatie;
 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en bent bereid om extra stappen te zetten indien het nodig is voor een goed resultaat;
 • Je hebt sterke sociale en communicatieve vaardigheden zowel mondeling als schriftelijk;
 • Je hebt gevoel voor verhoudingen en kunt snel schakelen tussen verschillende niveaus, waardoor je een prettige gesprekspartner bent voor de verschillende stakeholders binnen het ziekenhuis;
 • Je kunt goed afwegingen maken zowel vanuit patiënt als zorgprofessional perspectief;
 • Je bent in staat afwegingen te maken tussen concept en praktische invulling, hoofdlijnen en bijzaken;
 • Kennis en ervaring met samen beslissen is een pre.
Wat biedt ZorgKeuzeLab?

Naast een gezellige en veilige werkomgeving, waarin eigen verantwoordelijk, laagdrempeligheid en werkplezier centraal staan, maak je als Jr. Implementatie consultant écht impact op de zorg. Daarnaast bieden wij bieden jou o.a.:

 • Een salaris dat passend is voor jouw functie i.c.m. jouw ervaring/competenties;
 • 25 vakantiedagen (op fulltime basis);
 • Een mobiel abonnement en laptop van de zaak;
 • Hybride werken is mogelijk;
 • Veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding;
 • Genoeg doorgroeimogelijkheden;
 • Regelmatig een bedrijfsfeestje, teamuitjes en/of sportieve activiteiten.
Ben je geïnteresseerd?

Reageer dan op deze vacature en neem contact op met Nick Nooij, onze recruiter, via vacature@performation.com of
06-2849 6503. Heb je nog vragen? Je mag Nick altijd bellen, mailen of appen. Schroom zeker niet dit te doen!

*Bij aanname vragen wij jou een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon

‘Door de keuzehulp kan ik me nog meer richten op het leren kennen van de patiënt.’

In het Diakonessenhuis werken de internist-oncologen Lieke van Huis-Tanja en Lobke van Leeuwen-Snoeks al ruim 5 jaar met de Dikkedarmkanker keuzehulp. Door de keuzehulp volledig te integreren in hun werkwijze, merken ze dat het hen helpt échte passende zorg te leveren. Tegelijkertijd draagt het ook bij aan meer werkplezier.

Wat ervaren jullie als meerwaarde aan het gebruik van de keuzehulp?

Lieke: “Ik vind het prettig dat ik me in de spreekkamer nog meer kan richten op de patiënt. Met de keuzehulp kan ik nu praktische dingen korter aanstippen en meer aandacht besteden aan uitleg over wat mensen zelf aangeven belangrijk te vinden. De andere onderwerpen noem ik wel kort, maar verwijs ze dan voor details naar de keuzehulp. Het menselijke aspect ‘Wie zie ik nou voor me?’ vind ik erg belangrijk.’

Lobke: “In de loop van de tijd ben ik mensen anders gaan counselen. Ik pas mijn gesprek meer aan op de patiënt. Dat past wel heel erg bij de huidige tijd. Dit is hoe je nu geneeskunde wilt doen: dat je wilt doen wat de patiënt wil binnen de mogelijkheden die er zijn. En niet dat jij als dokter doet, wat jij denkt dat goed is voor de patiënt.

Jij schept wel de kaders, dit kan wel dit kan niet, maar binnen die kaders moet de patiënt toch aangeven wat hij of zij belangrijk vindt. Anders kan een computer ook een recept uitschrijven. De verbinding die je als arts kunt leggen met de patiënt, dat je echt de persoon ziet: dat is onze meerwaarde. Dit is wat mijn werk leuk maakt. Wat maakt het voor de patiënt dat hij zich veilig voelt? En dat hij durft te kiezen wat hij zelf belangrijk vindt? Dit is wat je doet als dokter en de keuzehulp helpt hierbij.”

'De verbinding die je als arts kunt leggen met de patiënt, dat je echt de persoon ziet: dat is onze meerwaarde. Dit is wat mijn werk leuk maakt en de keuzehulp helpt hierbij.
- Lobke van Leeuwen-Snoeks, internist-oncoloog
Jullie patiënten gebruiken de keuzehulp vaker en intensiever dan de gemiddelde patiënt bij andere ziekenhuizen. Hoe activeren jullie de patiënt om zo actief hiermee aan de slag te gaan?

Lobke: “Ik zeg heel vaak: ‘We gaan het straks echt over de kanker hebben, maar ik wil u eerst beter leren kennen.’ Pas als ik weet wat voor diegene belangrijk is, kan ik ze goed helpen. Ik wil weten of iemand z’n boodschappen doet, of kinderen in de buurt wonen, wat iemands wensen zijn. Dan komen er ook dingen over comorbiditeit uit. Zo heb je echt een beeld van de persoon voor je. Door de keuzehulp te gebruiken als hulpmiddel kunnen we hier juist veel aandacht aan besteden. Want de overige dingen kunnen we korter aanstippen, omdat ik weet dat het goed in de keuzehulp staat.”

Lieke: “Ik vraag ook vaak ’Waar liggen uw wensen, wat kunt u nog?’ Ik stel vooral veel vragen. Mensen voelen dan ‘de dokter heeft een plaatje van mij.’ Dat kost tijd, maar dan kan ik beter afstemmen wat haalbaar is.

Ik vind het ook prettig dat patiënten na het gesprek iets om handen hebben. Ik weet dat de keuzehulp hun structuur biedt. Hierdoor komen mensen in het 2e gesprek altijd met een idee terug wat ze willen. Dat kan alsnog zijn ‘Zegt u het maar dokter.’ Maar ze hebben er altijd over nagedacht.”

Lobke: “Ik maak altijd duidelijk wat uitgezaaide dikkedarmkanker betekent en wat de behandeldoelen zijn. Dat het gaat over kwaliteit van leven behouden of verbeteren. En de tijd van leven misschien verlengen. Mensen hebben dat vaak nog niet zo helder. Ik zet ze ‘aan’ door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Het is uw leven. U heeft jaren zonder mij geleefd en uw leven geleid. Het is niet de bedoeling dat ik nu zeg wat u nu gaat doen. Ik wil iets doen dat bij u past. En dat is voor iedereen anders.’ Ik wil graag dat ze dan ook ervaren ‘Het gaat hier over mij, ik moet zelf iets bedenken. En die dokter kent mij nog niet zo goed dus ik ga vertellen wat ík belangrijk vind en wat ík wil.’ Daarna gaan ze die keuzehulp door en dan zijn ze er vaak heel snel uit.

Hoe helpt het uitreikvel jullie in het eerste gesprek?

Lobke: “Ik vind het heel fijn om op het uitreikvel de turmorkenmerken en behandelopties aan te kunnen strepen. Je ziet meteen wat technisch mogelijk is en wat niet.”

Lieke: “Op het uitreikvel staan heel weinig bijwerkingen, maar juist wel de bijwerkingen die typisch zijn voor ieder middel Soms zet ik bij de behandelopties alle kruisjes in de linker kolom, van de meest uitgebreide tot minst uitgebreide behandeling. En als in een gesprek dan blijkt, dat iemand haarverlies echt niet wil, leg ik uit dat een behandeling waar IRI [specifieke chemotherapie] in zit dan geen goede optie is.”

Lobke: “Ik merk dat het behandelschema voor sommige mensen ook heel belangrijk is. Je kan dan meteen benoemen dat je bij het ene medicijn eens in de zoveel weken een keer op de dagbehandeling moet zijn en daarna elke dag pillen krijgt, of elke twee weken 46 uur een infuus. Zo’n globale uitleg over de kuur kan je makkelijk uitleggen met het uitreikvel. De cadans van behandelingen, dat zijn dingen die veel mensen meewegen in hun besluit als ze daar goed over geïnformeerd zijn.”

Kost deze werkwijze jullie meer tijd?

Lieke: “Over het hele traject bekeken kost het echt niet meer tijd. Hoe je de tijd verdeelt over de consulten verschuift wel. Je eerste twee consulten zijn langer, maar ik denk zelfs dat je over het gehele traject juist tijd wint. En therapietrouw, accepteren van bijwerkingen, al die dingen zijn beter te doen voor patiënten omdat ze zelf gekozen hebben voor hun optimale behandeling.”

'Over het hele traject bekeken kost het echt niet meer tijd. Hoe je de tijd verdeelt over de consulten verschuift wel. Je eerste twee consulten zijn langer, maar ik denk zelfs dat je over het gehele traject juist tijd wint.'
- Lieke van Huis-Tanja, internist-oncoloog

Lobke: “Ik ervaar niet dat het gebruik van de keuzehulp me meer tijd kost. Ik ervaar vooral dat het voor patiënten veel oplevert en mijn werk echt leuker maakt. Investeren in het begin, zodat je iemand kent, betaalt zich later uit. Maar alleen het uitreikvel meegeven is niet genoeg. Het aanzwengelen van de patiënt is wat je als oncoloog in het eerste gesprek kan doen, waar je dan samen profijt van hebt in de rest van het traject.”

Lieke: “Als je eerst wederzijds vertrouwen hebt ontwikkeld, kun je daar later in de behandeling op terug vallen. Dan kan een consult ook een keer kort. Als de patiënt weet ‘Je kent mij’. Dan accepteren ze veel makkelijker als je een keer haast hebt want ze weten dat ik op een ander moment investeer.

In het keuzegesprek komen mensen bijna altijd zelf met een duidelijk voorstel. Dan hebben ze gekozen, of twijfelen ze tussen twee opties. Een enkele keer zeggen ze ‘Dokter besluit u maar.’, maar meestal komen ze met ‘Ik wil dit.’ Het tweede gesprek is meestal zo klaar.”

Lobke: “Doordat we mensen en hun wensen zo goed leren kennen, kun je beter aanvoelen hoe iemand in het leven staat. Ook, wanneer hoeft het niet meer? Ik vind het onwijs leuk met die keuzehulp. Het helpt mij heel erg veel.”

Wat zijn jullie tips aan collega’s? Als je nu start met de keuzehulp, wat is dan belangrijk?

Lobke: “Neem de tijd om de keuzehulp een keer zelf van voor naar achter te doorlopen. Je weet zo ook wat ze allemaal lezen. Dat hoef ik dan niet allemaal te vertellen en weet ik dat ik die tijd kan besteden aan het leren kennen van mijn patiënten. Een tweede tip: zorg dat het uitreikvel naast je ligt op je poli, laat de poli-assistente het op je bureau leggen. Dat zijn makkelijke praktische dingen om te regelen.”

Lieke: “Vraag terug: wat vond u van de keuzehulp? Daar kan je je verhaal op aanpassen. In het begin heb ik dit vaak gedaan. Dan hoorde ik terug ‘De bijwerkingen staan er duidelijk in beschreven.’ Dan wist ik bij de volgende patiënt dat ik de uitleg over bijwerkingen kort kon houden en verder verwijzen naar de keuzehulp.

Patiënten gaven regelmatig aan dat ze de vraag met schuifjes tussen kwaliteit of lengte van leven heel confronterend vonden. Dat begrijp ik ook, je wil niet het een of het ander, je wilt het allebei. Daarom zeg ik daar nu bij het uitreiken bij: ‘U krijgt deze vraag in de keuzehulp. Dat is best confronterend, maar dit is exáct waar het om gaat. Zie het niet als dat ik u een keuze voorleg. Ik begrijp heel goed dat het lastig is, maar u kunt nadenken en mij dan meenemen in wat voor u belangrijk is.’ Dan weten ze dat die vraagt komt, en dat het moeilijk kan gaan worden, maar ze weten wat het doel is en dat het helpt om het er daarna samen over te kunnen hebben.”

Geïnspireerd? Ga ook aan de slag met de keuzehulp!

De Dikkedarmkanker keuzehulp is voor alle patiënten met gemetastaseerd colorectaalcarcinoom (mCRC) bij bespreken van:

 • start eerstelijns behandeling (ook bij inductie behandeling)
 • switch van behandeling vanwege progressie of toxiciteit


Succesvol implementeren

Bij alle teams is het gebruik van de keuzehulp binnen 3 tot 9 maanden routine geworden. Met onze aanpak en implementatiepakket maken we het ook jouw team zo makkelijk mogelijk! Neem eens contact op met Natascha Snel via natascha@zorgkeuzelab.nl of vraag een proefpakket aan.

Over de keuzehulp

De medische inhoud van de keuzehulp is gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis en de Nederlandse richtlijn voor behandeling van dikkedarmkanker, opgesteld door de landelijke werkgroep Gastro Intestinale Tumoren.

De Dikkedarmkanker keuzehulp is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en ontwikkeld door ZorgKeuzeLab in samenwerking met een team van internist-oncologen, Darmkanker Nederland en een expert- en patiëntpanel. Meer over de keuzehulp.

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon