Blog Alle berichten

Even voorstellen...

Mijn naam is Casper Gijsen en ik verricht mijn promotieonderzoek bij het MUMC+ en Zuyderland Medisch Centrum. Als arts-onderzoeker binnen de kinderlongzorg, ben ik gedreven om de zorg voor kinderen met astma te verbeteren. Om kinderen en hun zorgverleners te ondersteunen bij het samen beslissen over welke behandeloptie het best passend is, ben ik betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van 2 Astma keuzehulpen.

Mijn drijfveer komt voort uit de ervaring die ik heb meegenomen in mijn tijd als arts-assistent binnen de kindergeneeskunde. Kinderastma kan een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van kinderen en hun families. Het mooie vind ik dat je als arts veel kan betekenen voor deze groep, maar ik heb ook ondervonden dat er ruimte is voor verbetering binnen de kinderastmazorg.

Een van de aanleidingen voor mijn onderzoek was het rapport van de kinderombudsman, waarin werd benadrukt dat er te weinig sprake is van samen beslissen bij kinderen gedurende het consult. Kinderen worden nog te weinig betrokken bij beslissingen over hun eigen zorg.

Kinderen worden nog te weinig betrokken bij beslissingen over hun eigen zorg.

Op dit moment bevinden we ons in de fase waarin we de keuzehulp hebben ontwikkeld, een instrument dat gericht is op het bevorderen van samen beslissen bij kinderen met astma. We staan nu aan de vooravond van de eerste implementatiestudies. We onderzoeken ook of onze ontwikkelde keuzehulp daadwerkelijk leidt tot meer gedeelde besluitvorming in de spreekkamer en evalueren de ervaringen van zowel patiënten als zorgverleners met het gebruik ervan. Het doen van deze implementatiestudies helpt ons bij de duurzame integratie van de keuzehulp in zowel de huisartsenpraktijk als het ziekenhuis.

Ons doel is niet alleen om de zorg voor kinderen met astma te verbeteren, maar ook om samen beslissen tot een standaardpraktijk te maken onder zorgverleners.

Ons doel is niet alleen om de zorg voor kinderen met astma te verbeteren, maar ook om samen beslissen tot een standaardpraktijk te maken onder zorgverleners. Hierdoor worden kinderen actieve deelnemers in hun eigen zorgproces, terwijl zorgverleners zich bewust worden van de voordelen die samen beslissen met zich meebrengt. Met deze aanpak hopen we de kwaliteit van leven van deze kinderen te verbeteren en tegelijkertijd de zorg efficiënter en effectiever te maken.

Meer weten over de keuzehulpen of de implementatiestudie?

Neem dan contact met me op:
Casper Gijsen, arts-onderzoeker
casper.gijsen@maastrichtuniversity.nl

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon

ParkinsonNL lanceert leefstijl keuzehulp

Een gezonde leefstijl met regelmatig bewegen, gezonde voeding, ontspanning en goed slapen vermindert bepaalde symptomen van parkinson. Het is alleen niet altijd eenvoudig om leefstijl blijvend te veranderen. Daarom is op initiatief van ParkinsonNL de leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson ontwikkeld, samen met een brede groep stakeholders (onderzoekers, zorgverleners, mensen met parkinson en naasten) en ZorgKeuzeLab. Op 11 april, Wereld Parkinson Dag, wordt de Parkinson leefstijl keuzehulp officieel gelanceerd.

Ondersteuning op maat

De keuzehulp ondersteunt mensen met parkinson(isme) in de vroege en midden fase van de ziekte, die graag willen weten wat een gezonde leefstijl betekent en aan de slag willen met het veranderen daarvan. Of je met regelmatig bewegen, gezonde voeding, goed slapen, ontspanning of sociale activiteiten aan de slag wilt, en welke aanpak daarvoor het meest passend is, verschilt per persoon. De keuzehulp informeert je over wat een gezonde leefstijl jou kan opleveren, en wat daarbij belangrijk is. Vervolgens helpt het je om na te denken over wat je wilt aanpassen aan je leefstijl, hoe je dat wilt doen en of je daarbij hulp nodig hebt. Zo helpt de keuzehulp mensen met parkinson(isme) om te kiezen waar zij mee aan de slag willen gaan en te helpen een gezonde leefstijl vol te houden.

'Dagelijks bewegen geeft mij energie en ik merk dat mijn dopamine probleem dan minder wordt, waardoor ik minder klachten ervaar.'
- Jan Kommer, ervaringsdeskundige en lid werkgroep keuzehulp
Keuzehulp onderdeel van verpleegkundig spreekuur

Tijdens het ontwikkeltraject is uit behoeftenonderzoek onder 477 parkinson zorgverleners gebleken dat parkinson verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten de keuzehulp graag opnemen als vast onderdeel van het verpleegkundig spreekuur. De keuzehulp biedt hen handvaten om het gesprek over gewenste verbeterdoelen en hoe leefstijl verandering daaraan kan bijdragen makkelijker bespreekbaar te maken. Daarnaast biedt de keuzehulp betrouwbare informatie die zij anders niet voor handen hebben. Ook zien paramedici die mensen met parkinson begeleiden bij het veranderen van leefstijl grote meerwaarde als de keuzehulp vooraf is doorlopen. Omdat patiënten dan met een gerichtere hulpvraag bij hen komen.

Binnenkort zal een pilot implementatie starten in een aantal zorginstellingen, waar de keuzehulp onder begeleiding van een parkinson verpleegkundige uitgereikt zal worden.

'Voor veel mensen met parkinson, maar ook voor ons als verpleegkundigen, gaat deze keuzehulp prettig zijn. Het past perfect in het verpleegkundig spreekuur. Met de keuzehulp kun je het iets meer bij de patiënt zelf leggen. In de keuzehulp kunnen ze lezen wat het ze kan opleveren en kunnen ze zelf bepalen wat ze willen dat er verbetert.'
- parkinson verpleegkundige
Publieke toegankelijkheid

De keuzehulp is vanaf vandaag publiek toegankelijk. Zo kan de keuzehulp mensen met parkinson ondersteunen die de keuzehulp niet van hun verpleegkundige kunnen ontvangen. De keuzehulp is te vinden op de website van zowel ParkinsonNL en op de website van de Parkinson Vereniging.

Samenwerking

De Parkinson leefstijl keuzehulp is een initiatief van ParkinsonNL en ontwikkeld in samenwerking met de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet en ZorgKeuzeLab als ontwikkel- en implementatiepartner. Voor de ontwikkeling is een multidisciplinaire werkgroep opgericht met parkinson verpleegkundigen, verpleegkundig specialist, neuroloog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, klinisch neuropsycholoog, diëtisten, ervaringsdeskundigen van de Parkinson Vereniging, een projectleider van ParkinsonNL en een onderzoeker van Radboudumc.

Financiering

ParkinsonNL, ministerie van VWS, Nationale Postcode Loterij en ZorgKeuzeLab hebben financieel bijgedragen aan de ontwikkeling en implementatie van de keuzehulp.

Over ParkinsonNL

ParkinsonNL verlegt grenzen in het leven van mensen met parkinson. Onze focus ligt op het afremmen, genezen en liefst voorkomen van de ziekte. Tot die tijd zorgen we ervoor dat mensen met parkinson en hun omgeving een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Doordachte fondsenwerving legt daarbij de basis om doelgericht te investeren in onderzoek, innovaties en voorlichting. ParkinsonNL heeft een CBF-erkenning en een ANBI-status en is lid van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. Op www.parkinson.nl is meer te vinden over de ziekte en over de doelen en missie van ParkinsonNL.

Over ZorgKeuzeLab

ZorgKeuzeLab ondersteunt patiënten en zorgprofessionals bij het samen beslissen. ZorgKeuzeLab keuzehulpen zijn zorgvuldig ontwikkeld en landelijk gedragen. Haar portfolio bestaat uit keuzehulpen die ondersteunen bij complexe keuzes met veel impact op kwaliteit van leven. En ook bij eenvoudige keuzes gericht op hoog volume zorg. www.zorgkeuzelab.nl

Over De Parkinson Vereniging

De Parkinson Vereniging is een actieve vereniging die zich inzet voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voor de ruim 63.500 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. De Parkinson Vereniging is er voor alle mensen met parkinson(isme) en hun naasten en zet zich in om parkinson(isme) de wereld uit te krijgen. www.parkinson-vereniging.nl

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon

Vacature: Junior Implementatie consultant

ZorgKeuzeLab (ZKL), sinds december 2023 aangesloten bij Performation, is de marktleider op het gebied van 'samen beslissen' in de communicatie tussen arts en patiënt, gevestigd in Delft. Onze missie is om het ‘samen beslissen’ over de best passende behandeling tussen zorgverlener en patiënt vanzelfsprekend te maken.

ZorgKeuzeLab ontwikkelt en implementeert keuzehulpen om patiënten en zorgprofessionals te ondersteunen bij het samen beslissen. Wij zijn gedreven om het verschil te maken. Met onze zorgvuldige ontwikkelaanpak leggen we een stevig fundament voor brede implementatie. Met onze zorgvuldige implementatiebegeleiding zorgen we voor de lange termijn impact in de spreekkamer. Een groeiend aantal ziekenhuizen en zorginstellingen willen ons keuzehulp-platform implementeren. Met een team van 5 gedreven collega’s zijn we intrinsiek gemotiveerd om bij te dragen aan de verbetering van de gezondheidszorgsector door het ontwikkelen en implementeren van onze landelijk gedragen keuzehulpen.

Wat ga je doen als Jr. Implementatie consultant bij ZorgKeuzeLab?

Als Jr. Implementatie consultant werk je aan de implementatie van onze keuzehulpen bij klanten. Je begeleidt projectleiders en nieuwe teams in ziekenhuizen en zorginstellingen om de keuzehulpen onderdeel te maken van het zorgtraject en de dagelijkse werkwijze. Je hebt oog voor de belangen van verschillende stakeholders en signaleert kansen voor verdere uitrol van keuzehulpen bij de klant. Je bent in staat om de klant te enthousiasmeren en informeren over de impact van keuzehulpen voor alle stakeholders. Daarnaast houd je je bezig met het:

 • Coördineren van implementaties van keuzehulpen bij ziekenhuizen;
 • Trainen en begeleiden van zorgprofessionals en projectleiders bij de voorbereiding en opstarten van implementatie bij (nieuwe) teams;
 • Adviseren van zorgprofessionals en projectleiders bij de implementatie van nieuwe keuzehulpen, zodat deze effectief worden ingezet;
 • Inrichten en opleveren van producten voor klanten, samen met het ZorgKeuzeLab team;
 • Tijdig signaleren, behartigen en managen van belangen van verschillende stakeholders, zodat er een stevige relatie voor lange termijn samenwerking wordt gevormd/behouden;
 • Verbreden van awareness en draagvlak binnen ziekenhuizen om brede implementatie van onze keuzehulpen te bewerkstelligen;
 • Onderhouden van inhoudelijk klantcontact tijdens en na implementatie;
 • Continu verzamelen van feedback over onze keuzehulpen en implementatietoolkit, op basis waarvan je pro-actief verbetersuggesties doet.
Wat vragen wij van jou?

Wij zoeken iemand die ontzettend gemotiveerd is om onze propositie uit te dragen, bij voorkeur al wat ervaring heeft binnen het ziekenhuisdomein, een volwaardig gesprekspartner wordt voor medisch specialisten en graag wil bijdragen aan het verbeteren van de zorg. Wij geloven daarbij niet in keiharde sales maar wel in consultative selling; op basis van inhoud weet jij mensen te enthousiasmeren en processen in beweging te krijgen. Daarnaast ben jij iemand met veel projectmanagementervaring en weet jij goed hoe je de regie moet houden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je:

 • Je beschikt over minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • Je bent net afgestudeerd, met een link richting de gezondheidszorg en projectmanagement;
 • Je bent toegankelijk en betrokken, en weet snel je weg te vinden in een organisatie;
 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en bent bereid om extra stappen te zetten indien het nodig is voor een goed resultaat;
 • Je hebt sterke sociale en communicatieve vaardigheden zowel mondeling als schriftelijk;
 • Je hebt gevoel voor verhoudingen en kunt snel schakelen tussen verschillende niveaus, waardoor je een prettige gesprekspartner bent voor de verschillende stakeholders binnen het ziekenhuis;
 • Je kunt goed afwegingen maken zowel vanuit patiënt als zorgprofessional perspectief;
 • Je bent in staat afwegingen te maken tussen concept en praktische invulling, hoofdlijnen en bijzaken;
 • Kennis en ervaring met samen beslissen is een pre.
Wat biedt ZorgKeuzeLab?

Naast een gezellige en veilige werkomgeving, waarin eigen verantwoordelijk, laagdrempeligheid en werkplezier centraal staan, maak je als Jr. Implementatie consultant écht impact op de zorg. Daarnaast bieden wij bieden jou o.a.:

 • Een salaris dat passend is voor jouw functie i.c.m. jouw ervaring/competenties;
 • 25 vakantiedagen (op fulltime basis);
 • Een mobiel abonnement en laptop van de zaak;
 • Hybride werken is mogelijk;
 • Veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding;
 • Genoeg doorgroeimogelijkheden;
 • Regelmatig een bedrijfsfeestje, teamuitjes en/of sportieve activiteiten.
Ben je geïnteresseerd?

Reageer dan op deze vacature en neem contact op met Nick Nooij, onze recruiter, via vacature@performation.com of
06-2849 6503. Heb je nog vragen? Je mag Nick altijd bellen, mailen of appen. Schroom zeker niet dit te doen!

*Bij aanname vragen wij jou een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon

Vacature: Junior Zorg consultant

ZorgKeuzeLab (ZKL), sinds december 2023 aangesloten bij Performation, is de marktleider op het gebied van 'samen beslissen' in de communicatie tussen arts en patiënt, gevestigd in Delft. Onze missie is om het ‘samen beslissen’ over de best passende behandeling tussen zorgverlener en patiënt vanzelfsprekend te maken.

ZorgKeuzeLab ontwikkelt en implementeert keuzehulpen om patiënten en zorgprofessionals te ondersteunen bij het samen beslissen. Wij zijn gedreven om het verschil te maken. Met onze zorgvuldige ontwikkelaanpak leggen we een stevig fundament voor brede implementatie. Met onze zorgvuldige implementatiebegeleiding zorgen we voor de lange termijn impact in de spreekkamer. Een groeiend aantal ziekenhuizen en zorginstellingen willen ons keuzehulp-platform implementeren. Met een team van 5 gedreven collega’s zijn we intrinsiek gemotiveerd om bij te dragen aan de verbetering van de gezondheidszorgsector door het ontwikkelen en implementeren van onze landelijk gedragen keuzehulpen.

Wat ga je doen als Jr. Zorg consultant bij ZorgKeuzeLab?

Als Jr. Zorg consultant werk je aan complexe vraagstukken voor de (door)ontwikkeling en actualisatie van onze keuzehulpen met onze medisch partners en landelijke werkgroepen. Als projectcoördinator ligt de uitdaging voor jou om de vraagstukken vanuit verschillende perspectieven als een puzzel te kunnen leggen. Je hebt daarbij oog voor de belangen van alle betrokken stakeholders (zorgprofessionals en patiënten). Je bent in staat om de landelijke werkgroepen te adviseren, begeleiden, enthousiasmeren en te informeren over de ontwikkeling van de optimale inrichting van keuzehulpen. Daarbij werk je naast het ZorgKeuzeLab team vaak samen met een promovendus die voor het project is aangesteld. Daarnaast houd je je bezig met het:

 • Trainen en begeleiden van onderzoekers bij het ontwikkeltraject;
 • Adviseren van het projectteam bij de ontwikkeling van nieuwe keuzehulpen;
 • Samen met het ZorgKeuzeLab team de keuzehulp inrichten en opleveren voor gebruik in de praktijk;
 • Het inrichten van een implementatie toolkit met best practices voor implementatie van een specifieke keuzehulp;
 • Tijdig signaleren, behartigen en managen van belangen van verschillende stakeholders, zodat er een stevige relatie voor een lange termijn samenwerking wordt gevormd/behouden;
 • Verbreden van awareness en draagvlak onder zorgverleners om na ontwikkeling de brede implementatie van onze keuzehulpen te bewerkstelligen;
 • Onderhouden van inhoudelijk contact tijdens en na de ontwikkeling;
 • Verbetersuggesties opstellen op basis van de continu verzamelde feedback, waar je inhoudelijk goed naar kijkt, deze filtert en je proactief verbetersuggesties doet.
Wat vragen wij van jou?

Wij zoeken iemand die ontzettend gemotiveerd is om onze propositie uit te dragen, bij voorkeur al wat ervaring heeft binnen het ziekenhuisdomein, een volwaardig gesprekspartner wordt voor medisch specialisten en graag wil bijdragen aan het verbeteren van de zorg. Wij geloven daarbij niet in keiharde sales maar wel in consultative selling; op basis van inhoud weet jij mensen te enthousiasmeren en processen in beweging te krijgen. Daarnaast ben jij iemand met veel projectmanagementtalent en weet jij daarmee goed hoe je de regie moet houden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je:

 • Je beschikt over WO werk- en denkniveau;
 • Je bent bij voorkeur net afgestudeerd, met een link richting de gezondheidszorg en projectmanagement;
 • Je bent toegankelijk en betrokken, en weet snel je weg te vinden in een projectgroep;
 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en bent bereid om extra stappen te zetten indien het nodig is voor een goed resultaat;
 • Je hebt sterke sociale en communicatieve vaardigheden zowel mondeling als schriftelijk;
 • Je hebt gevoel voor verhoudingen, bent tactisch ingesteld en kunt snel schakelen tussen verschillende niveaus, waardoor je een prettige gesprekspartner bent voor de verschillende stakeholders binnen projectgroepen;
 • Je kunt goed afwegingen maken vanuit diverse perspectieven;
 • Je bent in staat afwegingen te maken tussen concept en praktische invulling, hoofdlijnen en bijzaken;
 • Kennis en ervaring met samen beslissen is een pre.
Wat biedt ZorgKeuzeLab?

Naast een gezellige en veilige werkomgeving, waarin eigen verantwoordelijk, laagdrempeligheid en werkplezier centraal staan, maak je als Jr. Zorg consultant écht impact op de zorg. Daarnaast bieden wij bieden jou o.a.:

 • Een salaris dat passend is voor jouw functie i.c.m. jouw ervaring/competenties;
 • 25 vakantiedagen (op fulltime basis);
 • Een mobiel abonnement en laptop van de zaak;
 • Hybride werken is mogelijk;
 • Veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding;
 • Genoeg doorgroeimogelijkheden;
 • Regelmatig een bedrijfsfeestje, teamuitjes en/of sportieve activiteiten.
Ben je geïnteresseerd?

Reageer dan op deze vacature en neem contact op met Nick Nooij, onze recruiter, via vacature@performation.com of
06-2849 6503. Heb je nog vragen? Je mag Nick altijd bellen, mailen of appen. Schroom zeker niet dit te doen!

*Bij aanname vragen wij jou een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon