Sinds de publicatie van de Nederlandse richtlijn uit 2019 zijn er voor patiënten met niet-uitgezaaide endeldarmkanker veel nieuwe behandelinzichten en -mogelijkheden. Elke behandelstrategie brengt zijn eigen voor- en nadelen met zich mee, waarbij de wens en voorkeuren van de patiënt een cruciale rol spelen in het besluitvormingsproces. Er valt dus steeds meer te kiezen. Daarom zijn we, gelijktijdig met de totstandkoming van een herziene richtlijn in 2025, een keuzehulp voor patiënten met niet-uitgezaaide endeldarmkanker aan het ontwikkelen. We willen patiënten en zorgverleners in Nederland voorzien van een actuele en nuttige tool ter ondersteuning van het bespreken van mogelijke behandel-overwegingen in de spreekkamer.
De keuzehulp wordt ontwikkeld voor patiënten met een vorm van vroege endeldarmkanker, niet-lokaal gevorderde of lokaal gevorderde endeldarmkanker. Voor elk patiëntprofiel van de keuzehulp wordt relevante informatie op één plek overzichtelijk gepresenteerd waar patiënten kunnen lezen over hun diagnose en behandelopties. Ook zetten ze hun de persoonlijke waarden en voorkeuren op een rij. Hierdoor zijn patiënten beter voorbereid om vervolgens samen met de zorgverlener een weloverwogen keuze te maken.
De ontwikkeling gebeurt in samenwerking met een multidisciplinaire werkgroep van zorgprofessionals en patiëntvertegenwoordigers. Deze werkgroep is verantwoordelijk voor de scope en medische inhoud van de keuzehulp. We voeren daarnaast behoeftenonderzoek uit onder patiënten en zorgverleners.
In een later stadium zal de conceptversie van de keuzehulp in een gebruikersonderzoek door een expert- en patiëntenpanel getest worden.
Met deze aanpak willen we komen tot een betrouwbare, gebruiksvriendelijke en toegankelijke keuzehulp voor patiënten en zorgverleners in Nederland.
Neem gerust contact met me op:
Drs. Renee Lunenberg, arts-onderzoeker medische oncologie via
r.a.lunenberg@umcutrecht.nl