Jaarlijks krijgen bijna 13.000 mensen in Nederland darmkanker. Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand om aandacht te vragen voor deze ziekte die veel impact heeft op het leven van patiënten en naasten. Onze Dikkedarmkanker keuzehulp ondersteunt mensen met uitgezaaide darmkanker en hun behandelaren bij de keuze voor de best passende behandeling.
Waarom samen beslissen?
Samen beslissen is het proces waarin de arts en de patiënt gezamenlijk bespreken welk medisch beleid het beste bij de patiënt past. Bij uitgezaaide dikkedarmkanker staan patiënten voor een moeilijke keuze: Willen ze een korter leven van betere kwaliteit? Of een zo lang mogelijk leven, dat waarschijnlijk zwaarder is door de impact van behandelingen?
Een patiënt gaf de indruk alle middelen te willen gebruiken om zijn leven te verlengen. Na het doorlopen van de keuzehulp kwam hij terug met de conclusie dat hij de tijd die hem nog restte zo prettig mogelijk wilde doorbrengen, ook al zou dat een verkorting van zijn levensduur inhouden. Dat soort verrassingen kom je tegen. Het is goed dat de patiënt het thuis nog eens rustig op een rij heeft kunnen zetten.
- Dr. P. Nieboer, Internist, Wilhelmina Ziekenhuis
De keuzehulp was een zeer goed hulpmiddel bij het maken van een keuze voor het juiste behandelplan. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden en wat de medicijnen kunnen doen. Zo kan je een beeld vormen wat er de komende periode op je pad komt qua behandeling. Ook is het fijn om op deze manier de informatie te kunnen delen met je familie.
- Patiënt
Duidelijk overzicht van behandelopties en bijwerkingen
De Dikkedarmkanker keuzehulp zet alle behandelopties en mogelijke bijwerkingen van medicatie overzichtelijk op een rij voor eerste en laterelijns behandelingen.
De keuzehulp werd in 2016 ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting, een team van internist-oncologen, ZorgKeuzelab en patiëntenvereniging Darmkanker Nederland. Een van de initiatiefnemers is prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog in het UMC Utrecht.
Voor mensen met uitgezaaide dikkedarmkanker zijn er veel behandelopties. Deze hebben allemaal vergelijkbare gezondheidseffecten, maar een andere impact op het dagelijks leven. Er bestond geen duidelijk overzicht van die behandelingen en hun bijwerkingen. De keuzehulp biedt dat overzicht wel. Voor artsen, maar zeker ook voor patiënten. Het laat ze zien dat ze een keuze hebben. Ook geeft het duidelijk aan wat er nog mogelijk is indien de eerste behandeling niet (meer) aanslaat.
- Prof. dr. M. Koopman, Internist-oncoloog, UMC Utrecht
Zorgverleners geven aan de volgende meerwaarde te ervaren bij gebruik van de keuzehulp
- Patiënten komen beter voorbereid naar de vervolgafspraak.
- Je krijgt een beter beeld van wat er belangrijk is voor de patiënt.
- Patiënten zijn meer tevreden over de behandelkeuze.
- Patiënten hebben een concreter beeld van wat ze kunnen verwachten van de behandeling.
Door de keuzehulp krijgen patiënten een overzicht mee van alle opties, met een verhaal voor welke opties zij in aanmerking komen. Ik merk dat die transparantie geruststelling biedt, en daarmee leidt tot minder second opions.
- Drs. M. Trajkovic - Vidakovic, Internist-oncoloog, Albert Schweitzer Ziekenhuis
Hoe werkt het in de praktijk?
Inmiddels hebben een groeiend aantal oncologieteams deze werkwijze omarmt en wordt in 15 ziekenhuizen de keuzehulp ingezet als vast onderdeel van het zorgtraject. Meer informatie over de Dikkedarmkanker keuzehulp.
Ook aan de slag in jouw ziekenhuis?
Bij alle teams die de Dikkedarmkanker keuzehulp inzetten, is het gebruik van de keuzehulp binnen 3 tot 6 maanden routine geworden. Met ons implementatiepakket maken we het ook jouw team zo makkelijk mogelijk. Vraag een proefpakket aan om het vrijblijvend uit te proberen.