Of je met regelmatig bewegen, gezonde voeding, goed slapen, ontspanning of sociale activiteiten aan de slag wilt, en welke aanpak daarvoor het meest passend is, verschilt per persoon. De keuzehulp informeert je over wat een gezonde leefstijl jou kan opleveren, en wat daarbij belangrijk is. Vervolgens helpt het je om na te denken over wat je wilt aanpassen aan je leefstijl, hoe je dat wilt doen en of je daarbij hulp nodig hebt. Zo helpt de keuzehulp mensen met parkinson(isme) om te kiezen waar zij mee aan de slag willen gaan en te
helpen een gezonde leefstijl vol te houden.
De keuzehulp ondersteunt mensen met parkinson(isme) in de vroege en midden fase van de ziekte, die graag willen weten wat een gezonde leefstijl betekent en aan de slag willen met het veranderen van hun leefstijl.
De parkinson verpleegkundige of verpleegkundig specialist nodigt mensen met parkinson uit om de keuzehulp te gebruiken. Zo weet je zeker dat er een moment is om samen vragen te bespreken en een persoonlijk plan te maken voor leefstijl-verandering.
Een jaar na de lancering van de keuzehulp zijn inmiddels 3 zorginstellingen gestart met implementatie van de keuzehulp: Bravis ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Punt voor Parkinson Twente. De ervaringen van patiënten en verpleegkundigen zijn heel positief. Beiden geven aan dat het prettig is om alle betrouwbare informatie over leefstijl overzichtelijk op één plek te hebben. Het helpt patiënten om na te denken wat zij willen dat er verbetert. Ook biedt het praktische handvatten om hier zelf mee aan de slag te gaan of gericht hulp te vragen.
Doet jouw zorginstelling nog niet mee, maar wil je wel graag aan de slag met de keuzehulp? Dan is deze ook publiek toegankelijk. Zie het kader onderin voor meer informatie.
Neurologen en verpleegkundigen krijgen vaak de vraag van mensen met parkinson: ‘Wat kan ik zelf doen?’. Zij vinden het heel fijn dat zij deze mensen nu de Leefstijl keuzehulp kunnen aanbieden. Dit geeft mensen met parkinson de regie om zelf aan de slag te gaan. Zo zet de keuzehulp aan tot nadenken over gewoontes en doelen. Als zorgverlener kun je nu alle betrouwbare informatie op een presenteerblaadje aanreiken en er in het volgende gesprek makkelijk op terugkomen.
Een patiënte die enkele jaren geleden de diagnose parkinson kreeg, kreeg onlangs de keuzehulp uitgereikt van haar parkinsonverpleegkundige in het Bravis zekenhuis. Zij ziet hier heel veel meerwaarde in, voor zichzelf én haar lotgenoten: “Het is mooi dat er zoveel duidelijke informatie op één plek is. Toen ik de diagnose kreeg was de keuzehulp er nog niet. Je krijgt dan veel informatie en is het een warboel in je hoofd. Ik heb veel zelf moeten opzoeken. Als ik de keuzehulp aan het begin van mijn diagnose had gekregen, had dat mij geholpen. Dan had ik meteen de goede informatie en tips over wat je kunt doen. Want daar denk je toch over na: wat kan ik doen, wat kan er beter?”
Michelle van der Laars, parkinsonverpleegkundige in het Bravis ziekenhuis: “De keuzehulp geeft parkinson patiënten betrouwbare informatie die ze nodig hebben over leefstijl. Alle leefstijldomeinen komen aan bod en de informatie is geclusterd per domein. Dat is heel fijn. Sommige patiënten gaan anders zelf zoeken en komen dan ook op sites die niet betrouwbaar zijn. De keuzehulp neemt ook vragen van patiënten weg. Deze hoeven ze dan niet meer met ons te bespreken.”
Ook horen we terug dat de keuzehulp concrete handvaten en tips geeft zodat mensen met parkinson in een eerste vervolggesprek al kunnen aangeven wat hun doelen om te veranderen zijn. Sommigen hebben al zelfstandig een plan opgesteld, anderen kunnen duidelijker aangeven waar ze graag hulp bij willen krijgen.
Een patiënte gaf ook aan: “In de keuzehulp neemt je puntsgewijs de leefstijldomeinen door. Zo wordt duidelijker of je iets aan je leefstijl wilt veranderen en wat dan. Ik ben aan de slag gegaan met mijn voeding. Voor mijn afspraak met de verpleegkundige heb ik nog eens mijn doelen in de keuzehulp nagekeken, of die nog hetzelfde waren. Het doel van mijn voeding had ik behaald. Maar over drie jaar heb ik misschien andere doelen.”
Michelle: “De keuzehulp helpt mensen om zelf na te gaan welke leefstijlverandering zij willen en of zij hier hulp bij willen. Samen kunnen we dan kijken welke hulp nodig is. Zo kwam ik er laatst met een patiënt op uit dat hulp van een ergotherapeut nodig was en kon ik de verwijzing regelen. Een andere patiënt hebben we kunnen helpen met slaapadvies vanuit ons Slaapcentrum. Er zijn ook mensen die het fijn vinden om de informatie te lezen, maar concluderen dat ze voor nu tevreden zijn met hun leefstijl.”
De keuzehulp is publiek toegankelijk. Zo kan de keuzehulp mensen met parkinson ondersteunen die de keuzehulp niet van hun verpleegkundige kunnen ontvangen. De keuzehulp is te vinden op de website van ParkinsonNL
Vraag een proefpakket aan of neem contact op met:
Ellen Parent, senior projectleider
ellen@zorgkeuzelab.nl
De Parkinson leefstijl keuzehulp is een initiatief van ParkinsonNL en ontwikkeld in samenwerking met de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet en ZorgKeuzeLab als ontwikkel- en implementatiepartner. Over de keuzehulp