In opvolging op de keuzehulp voor gelokaliseerd prostaatkanker zijn we samen met dr. Paul Kil, uroloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, en een multidisciplinair team bestaande uit dr. Anne-Marie van Riel, medisch oncoloog en dr. Huub Maas, klinisch geriater en Romy Lamers, arts-onderzoeker, een keuzehulp voor castratie-resistent prostaat carcinoom (CRPC) aan het ontwikkelen. Het doel van de keuzehulp is om urologen, oncologen en patiënten te ondersteunen in het maken van de keuze voor de meest passende behandeling.
Mannen met uitgezaaide prostaatkanker worden eerst behandeld met hormonale therapie. Als er daarna progressie optreedt, heet dat castratie resistentie (CRPC). Dit wordt in Nederland jaarlijks bij zo'n 3000 patiënten gesteld.
Samen kiezen
Patiënten kunnen kiezen uit verschillende behandelingen: afwachten, aanvullend hormonale behandeling, chemotherapie of palliatieve zorg. Wat het meest passend is, hangt af van de klinische conditie van de patiënt. Uit onderzoek blijkt dat artsen vaak andere voorkeuren en trade-offs hebben dan patiënten. Bij het maken van de behandelkeuze is het essentieel dat deze patiënten aangeven wat zij het belangrijkste vinden kwaliteit van leven of lengte van leven.
Het doel van de CRPC keuzehulp is om artsen en patiënten te ondersteunen om beter samen te beslissen. Door gebruik van de CRPC keuzehulp kan de patiënt beter zijn verhaal vertellen: wat vind ik belangrijk in mijn leven, wat wil ik nog doen en bereiken? Persoonlijke wensen en doelen zoals 'Ik wil nog een keer op vakantie naar Italië.' of 'Ik wil heel graag de trouwdag van mijn kleindochter meemaken.' zijn belangrijk om mee te nemen in de uiteindelijke keuze voor een behandeling.
Kwetsbaarheidstest
In combinatie met de CRPC keuzehulp zal een gevalideerde 'kwetsbaarheidstest' worden gebruikt. De uitkomst geeft een goede indruk van de klinische conditie van de patiënt en daarmee gerelateerd of hij nog in aanmerking komt voor bepaalde behandelingen.
De ontwikkeling van de keuzehulp CRPC is mede mogelijk gemaakt door Stichting Delectus.
Meer weten?
Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Neem dan contact op met:
Regina The, regina@zorgkeuzelab.nl, 06-24220053