Vrijdag 4 november presenteerde Fieke van der Wijden het eerste deel van haar onderzoek naar de BPH keuzehulp, tijdens de jaarlijkse Najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. De BPH keuzehulp is eerder ontwikkeld door de NVU in samenwerking met het ZorgKeuzeLab, om urologen en patiënten te ondersteunen bij implementatie van 'Samen beslissen'.
Waarom een keuzehulp voor BPH?
Benigne prostaat hyperplasie(BPH) is een veel voorkomende oorzaak van plasklachten bij mannen. Mogelijke behandelingen zijn: afwachten, medicatie of operatie. Voor de grootste groep patiënten is er niet één beste behandeling. De keuze voor de meest passende behandeling is afhankelijk van de voorkeur van de patiënt in relatie tot de hinder die hij van zijn klachten ervaart.
BPH keuzehulp in 5 ziekenhuizen
Tijdens de presentatie werd ingegaan op de eerste resultaten van de periode van proefimplementatie. De keuzehulp is het afgelopen jaar geïmplementeerd in 5 ziekenhuizen: ETZ Tilburg, St. Antonius Nieuwegein/Utrecht, Laurentius Roermond, Maastricht UMC+ en Zuyderland Heerlen/Sittard.
Behandelvoorkeuren
Van december 2015 tot en met augustus 2016 maakten 208 patiënten gebruik van de BPH keuzehulp. Vrijwel alle patiënten die aan de keuzehulp zijn begonnen, hebben de gehele keuzehulp doorlopen (94%).
Ook werd ingegaan op de invloed van de BPH keuzehulp op de behandelvoorkeuren van patiënten:
Het merendeel van de patiënten is tevreden over het gebruik van de keuzehulp (85%).
Effect van keuzehulp onderzocht
Op dit moment loopt er een studie die de groep patiënten met BPH keuzehulp vergelijkt met een controle groep. Er wordt onder andere gekeken naar het effect van de keuzehulp op patiënt betrokkenheid, tevredenheid met behandeling en het passen van de voorkeuren bij de gekregen behandeling. In 2017 volgen resultaten van het onderzoek.
Meer weten?
Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Neem dan contact op met:
Regina The, regina@zorgkeuzelab.nl, 06-24220053
Gerelateerde informatie