Romy vertelt: “Na de operatie zien wij de patiënten voor het uitslaggesprek van het weefselonderzoek. Dat is ook het moment waarop we de Borstkanker nazorg keuzehulp introduceren. We vertellen patiënten dat ze over 3 maanden een nazorg gesprek aangeboden krijgen. En dat we dit gesprek aan de hand van de keuzehulp voeren.”
De verpleegkundigen leggen uit hoe patiënten kunnen inloggen, maar vooral wat ze ermee kunnen én wat van hen verwacht wordt.
Romy: “We vragen de patiënt expliciet om de keuzehulp ongeveer twee weken voor het vervolggesprek te doorlopen en in te vullen. We leggen uit dat we het gesprek voeren aan de hand van wat ze heeft ingevuld.”
De keuzehulp wordt ingezet als hulpmiddel om het welzijn van de patiënt te bespreken. Laura: “We zetten de keuzehulp in als middel om te evalueren hoe het met de patiënt gaat. En als ze daar behoefte aan heeft, kan de patiënt met de informatie en tips in de keuzehulp in kaart brengen waar ze aan wil werken.”
Een nazorgplan is geen doel op zich. Inge: “Als tijdens het gesprek of na het doorlopen van de keuzehulp blijkt dat een nazorgplan met haalbare doelen fijn is, dan stellen we het plan op. Maar mocht de patiënt daar nog helemaal niet aan toe zijn, of er geen behoefte aan hebben omdat het goed gaat, dan is dat ook goed.”
Romy en Laura benadrukken dat het niet gaat om ‘goed’ of ‘fout’ invullen. Romy: “De één heeft de neiging om heel uitgebreid te vertellen en de ander zegt ‘nou weet je, het gaat eigenlijk wel’ en allebei is goed. Het gaat erom dat patiënten zich bewust zijn van de thema’s en hun eigen rol in de nazorg. En dat ze zelf mogen aangeven waar ze wel of geen behoefte aan hebben. Het is onze taak om patiënten daar bewust van te maken. De keuzehulp is daar een fijne ondersteuning in.”
Ook bij het uitreiken van de keuzehulp houden ze altijd rekening met wie er voor ze zit. Laura: “Voor veel patiënten is het fijn om iets van handvaten te krijgen, tips en informatie waar ze zich aan vast kunnen houden. Ook voor patiënten die nog midden in het behandeltraject zitten. Door de keuzehulp aan te bieden en daarbij goed uit te leggen wat de patiënt erin terug kan vinden, geef je de patiënt de ruimte om zélf te bepalen wanneer ze die informatie er bij willen pakken.”
Drie maanden na de operatie is het nazorggesprek. De keuzehulp samenvatting vormt dan het startpunt. Inge: “We checken altijd of de samenvatting al geüpload is. En als dat niet zo is, vragen we actief naar of ze de keuzehulp hebben ingevuld.”
Door de keuzehulp komen gesprekken dan sneller tot de kern.
Romy: “We bespreken dezelfde thema’s als voorheen,” vertelt Romy, “maar het is nu concreter: wat wil je aanpakken, en hóe gaan we dat samen doen?”. “Dat is heel helpend, zeker bij patiënten met veel klachten,” vult Inge aan. “Samen bepalen we dan welke doelen prioriteit hebben, en welke aanpak past.”
Opvallend is dat het aantal patiënten dat de keuzehulp gebruikt in Noordwest erg hoog is. En dat zonder reminder voor de afspraak na 3 maanden. Romy: “We zijn met een klein team met korte lijntjes. Als we ergens voor kiezen, dan gaan we er ook met z’n allen voor.” Laura vult aan: “Omdat we zelf de meerwaarde zien, leggen we met enthousiasme aan de patiënt uit waarom het nuttig is om de keuzehulp te gebruiken. Dat maakt echt verschil.”
De keuzehulp biedt niet alleen houvast voor patiënten, maar ook voor de verpleegkundigen zelf. Romy: “De informatie in combinatie met de ervaringsverhalen zorgen voor veel herkenning en erkenning. Patiënten vinden in de keuzehulp betrouwbare adviezen die we anders tijdens een controle of extra (telefonisch) consult zouden bespreken. Nu kunnen ze er thuis al meteen mee aan de slag. Dat is heel fijn.”
Inge: “Het is prettig om voor het gesprek te kunnen lezen hoe de patiënt ervoor staat. Heeft de patiënt nog specifieke klachten ervaren en wat verwacht een patiënt van mij? Zo kan ik me gerichter voorbereiden.”
Die voorbereiding zorgt voor doelgerichte gesprekken, waarin patiënten goed weten wat ze willen bereiken. Inge: “En die structuur, dat is fijn voor zowel onszelf als voor de patiënt.”
“Maak bij de start concrete afspraken over wanneer je de keuzehulp uitreikt en wat je dan zegt. Spreek ook af wanneer en hoe je er op terugkomt. Als iedereen dat op dezelfde manier doet, weet de patiënt precies waar ze aan toe is. Als je dat eenmaal in de vingers hebt, gaat het vanzelf.”
De Borstkanker nazorg keuzehulp is bedoeld voor vrouwen en mannen die in opzet curatief behandeld zijn voor invasieve borstkanker. Het wordt ingezet om de nazorg na operatie te personaliseren.
Ben je geïnspireerd geraakt en wil je de keuzehulp ook met jouw team inzetten? Neem contact met ons op:
Ellen Parent, Projectleider ZorgKeuzeLab, ellen@zorgkeuzelab.nl