Blog Berichten van Esmee Drost

Keuzehulp voor verzakkingsklachten op het EUGA congres

De komende weken organiseert het EUGA congres een aantal sessies. Tijdens de eerste interactieve sessie op 22 oktober zal Esmee Drost, arts-onderzoeker een presentatie geven over de ontwikkeling van onze Verzakking keuzehulp.

Net als veel andere congressen, bestaat ook het EUGA congres dit jaar vanwege COVID-19 uit een online programma. Tijdens de eerste interactieve sessie op 22 oktober ligt de nadruk op prolapsklachten. Een mooie kans om specialisten vanuit heel Europa te laten zien hoe de ontwikkeling van onze Verzakking keuzehulp is verlopen.

Verzakkingsklachten zijn een veel voorkomend probleem, zowel in Nederland als wereldwijd. De keuzehulp ondersteunt vrouwen met verzakkingsklachten en haar behandelaar bij de keuze tussen verschillende behandelopties: bekkenbodemfysiotherapie, een pessarium of een operatie.

Tijdens het ontwikkeltraject hebben verschillende medisch specialisten en patiënten in een behoeftenonderzoek aangegeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden om terug te zien binnen deze keuzehulp.

Vervolgens is een kleiner multidisciplinair team met de ontwikkeling van de keuzehulp aan de slag gegaan. In een gebruikersonderzoek onder beide groepen, is de ontwikkelde keuzehulp vervolgens getest en heeft veel positieve feedback ontvangen. Medisch specialisten gaven aan dat zij het belangrijk vinden dat alle patiënten die een behandelkeuze moeten maken ook gebruik kunnen maken van de keuzehulp. Beide groepen waren tevreden over de begrijpelijkheid, de bruikbaarheid, de hoeveelheid informatie en het uiterlijk van de keuzehulp.

Op dit moment wordt de keuzehulp binnen de SHADE-POP studie als onderdeel van het zorgtraject in een aantal ziekenhuizen onder een grotere groep patiënten getest.

Ben je benieuwd naar de Verzakking keuzehulp, en wil je deze ook gebruiken in jouw praktijk? Kijk hier voor meer informatie hoe dat werkt in de praktijk, en vraag kosteloos een proefpakket aan bij Annette via annette@zorgkeuzelab.nl

Overweeg je ook een keuzehulp te ontwikkelen? Kijk hier voor meer informatie hoe ZorgKeuzeLab dat aanpakt, en neem contact op met Regina via regina@zorgkeuzelab.nl .

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon