Blog Berichten van Dr. D. van Uden

Brandwonden operatie keuzehulp gedeeld op internationale brandwonden congres

Afgelopen week kwam de internationale brandwondenzorg bijeen op het International Society for Burns Injuries (ISBI) in Birmingham, Engeland. Daar bespraken ze de nieuwste ontwikkelingen in de brandwondenzorg. Een presentatie van de Brandwonden operatie keuzehulp mocht hierbij niet ontbreken!

Voor wie is de keuzehulp?

De Brandwonden operatie keuzehulp ondersteunt de patiënt en arts bij twee chirurgische keuze momenten, namelijk het moment van opereren en de toepasbaarheid van een stukje kunsthuid (dermaal substituut).

De Brandwonden operatie keuzehulp is voor mensen met:

  • een diepe brandwond (diep dermaal) met de keuze opereren binnen 7 tot 10 dagen na het ongeval of afwachten
  • een zeer diepe brandwond (subdermaal) met de keuze opereren met kunsthuid of alleen eigen huid
Is er behoefte aan een keuzehulp over het moment van opereren en kunsthuid?

Met de drie brandwondencentra: het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam, Martini Ziekenhuis te Groningen en het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk, werken we aan doelmatige zorg op maat. Het belangrijkste hierbij is wat de patiënt zelf wilt en belangrijk vindt. De keuzehulp zal in alle drie de brandwondencentra gebruikt gaan worden om dit proces te ondersteunen.

Voor het ontwikkelen van de Brandwonden operatie keuzehulp hielden we op 10 januari 2024 een kick-off sessie met een landelijke werkgroep van patiënten, zorgverleners en onderzoekers. Daar presenteerden we de bevindingen uit ons behoeftenonderzoek. Volgens ons behoefteonderzoek is deze ondersteuning bij het samen beslissen over operatie keuzes kort na het oplopen van ernstige brandwond(en) zeer nodig.

De meeste patiënten gaven aan dat ze deze keuzehulp graag hadden gehad, vooral voor hun naasten. Bovendien gaf maar liefst 92 procent van de zorgverleners aan behoefte te hebben aan deze keuzehulp. Zowel patiënten als zorgverleners gaven aan dat er momenteel onvoldoende informatie is over de behandeling van diepe brandwonden en het gebruik van een stukje kunsthuid. In vijf co-design sessies hebben we met deze informatie een keuzehulp gemaakt.

Eerste reacties uit het gebruikersonderzoek

Vervolgens hebben we een gebruikersonderzoek uitgevoerd om de ontwikkelde keuzehulp aan zowel patiënt als zorgverlener te presenteren. De reacties op de keuzehulp waren zeer positief. Patiënten en zorgverleners zeiden dat de keuzehulp duidelijk en begrijpbare informatie bevatte, een goede opbouw had en eenvoudig te gebruiken was.

'Verhelderend. Fijn om iets op papier te hebben en dat je daar de tijd voor hebt. Had het zelf graag willen hebben.'
- Patiënt
'Ik denk dat het een hele bruikbare tool kan gaan worden!'
- Brandwondenarts
Het ISBI congres

De resultaten van dit behoefte onderzoek en de uiteindelijke keuzehulp deelde ik ook met geïnteresseerde op het congres. Ook hier waren de reacties positief en werd het belang van deze keuzehulp in de brandwondenzorg benadrukt. Congresleden vroegen ons of we ook rekening hadden gehouden met mensen die de taal minder goed begrijpen. En hier hebben we inderdaad rekening mee gehouden door middel van een tekstschrijver die de moeilijkheid van de teksten heeft gecontroleerd.

'Het is heel waardevol dat deze keuzehulp ontwikkeld wordt voor patiënten'
- Brandwondenarts
Waar staan we nu?

Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen voor de implementatie van de keuzehulp. In ieder brandwondencentrum houden we daarom de komende maanden kick-off bijeenkomsten voor artsen en verpleegkundigen. Dit najaar wordt de keuzehulp in gebruik genomen. Na een aantal maanden wordt het gebruik van de keuzehulp geëvalueerd en krijgt de keuzehulp een vaste plek in het zorgproces.

Meer weten over de keuzehulp en hoe de implementatie in z’n werk gaat? Kijk hier of neem contact op met:

Denise van Uden
UdenD@maasstadziekenhuis.nl

Robin Verwilligen
RVerwilligen@rkz.nl

Regina The
regina@zorgkeuzelab.nl

Over de keuzehulp

De Brandwonden operatie keuzehulp is een initiatief van de Alliantie Brandwondenzorg Nederland en de Vereniging van mensen met Brandwonden, met ZorgKeuzeLab als ontwikkel- en implementatiepartner.

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon