Blog Berichten van Casper Gijsen

Even voorstellen...

Mijn naam is Casper Gijsen en ik verricht mijn promotieonderzoek bij het MUMC+ en Zuyderland Medisch Centrum. Als arts-onderzoeker binnen de kinderlongzorg, ben ik gedreven om de zorg voor kinderen met astma te verbeteren. Om kinderen en hun zorgverleners te ondersteunen bij het samen beslissen over welke behandeloptie het best passend is, ben ik betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van 2 Astma keuzehulpen.

Mijn drijfveer komt voort uit de ervaring die ik heb meegenomen in mijn tijd als arts-assistent binnen de kindergeneeskunde. Kinderastma kan een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van kinderen en hun families. Het mooie vind ik dat je als arts veel kan betekenen voor deze groep, maar ik heb ook ondervonden dat er ruimte is voor verbetering binnen de kinderastmazorg.

Een van de aanleidingen voor mijn onderzoek was het rapport van de kinderombudsman, waarin werd benadrukt dat er te weinig sprake is van samen beslissen bij kinderen gedurende het consult. Kinderen worden nog te weinig betrokken bij beslissingen over hun eigen zorg.

Kinderen worden nog te weinig betrokken bij beslissingen over hun eigen zorg.

Op dit moment bevinden we ons in de fase waarin we de keuzehulp hebben ontwikkeld, een instrument dat gericht is op het bevorderen van samen beslissen bij kinderen met astma. We staan nu aan de vooravond van de eerste implementatiestudies. We onderzoeken ook of onze ontwikkelde keuzehulp daadwerkelijk leidt tot meer gedeelde besluitvorming in de spreekkamer en evalueren de ervaringen van zowel patiënten als zorgverleners met het gebruik ervan. Het doen van deze implementatiestudies helpt ons bij de duurzame integratie van de keuzehulp in zowel de huisartsenpraktijk als het ziekenhuis.

Ons doel is niet alleen om de zorg voor kinderen met astma te verbeteren, maar ook om samen beslissen tot een standaardpraktijk te maken onder zorgverleners.

Ons doel is niet alleen om de zorg voor kinderen met astma te verbeteren, maar ook om samen beslissen tot een standaardpraktijk te maken onder zorgverleners. Hierdoor worden kinderen actieve deelnemers in hun eigen zorgproces, terwijl zorgverleners zich bewust worden van de voordelen die samen beslissen met zich meebrengt. Met deze aanpak hopen we de kwaliteit van leven van deze kinderen te verbeteren en tegelijkertijd de zorg efficiënter en effectiever te maken.

Meer weten over de keuzehulpen of de implementatiestudie?

Neem dan contact met me op:
Casper Gijsen, arts-onderzoeker
casper.gijsen@maastrichtuniversity.nl

Deel dit artikel:
LinkedIn icon Twitter icon