Speerpunt BVN: Tijd en aandacht om keuzes te maken

Net als ZorgKeuzeLab onderschrijft de Borstkankervereniging Nederland (BVN) het belang van 'Samen Beslissen'. Mooi om te zien dat zij hier in de nieuwsbrief extra aandacht aan besteden.

Tijd en aandacht om keuzes te maken
B-Optimaal is een lijst van 10 uitgangspunten voor optimale borstkankerzorgvanuit patiëntperspectief, opgesteld door de BVN. Eerste uitgangspunt in deze lijst: Tijd en aandacht om keuzes te maken. Lees hier de BVN Nieuwsbrief.

"Aan patiënten wordt verteld dat er een keuze is en dat er, ook medisch gezien, tijd is om goed na te denken en samen met de zorgprofessional te beslissen over de behandeling. Patiënten worden gemotiveerd de gesprekken met de zorgverlener goed voor te bereiden." - B-optimaal, december 2016

Samen kiezen bij borstkanker
Voor veel vrouwen met vroegstadium borstkanker zijn twee lokale behandelingen beschikbaar: een borstsparende behandeling of een volledige borstverwijdering. Beiden geven dezelfde kans op overleving. De mammachirurg beoordeelt of deze opties technisch haalbaar zijn. Welke behandeling vervolgens het beste is, hangt vooral af van de voorkeur van de patiënt.

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de patiënten een barrière ervaart bij het delen van haar mening met haar arts als ze daar niet toe zijn uitgenodigd, in de angst als lastige patiënt ervaren te worden.
Patiënten en zorgverleners onderkennen de behoefte aan meer informatie over diagnose en behandelkeuze en het belang van het maken van een bewuste weloverwogen keuze.
De Borstkanker keuzehulp van ZorgKeuzeLab is daarvoor een bruikbaar instrument.

“Door de keuzehulp loods je patiënten in hele korte tijd van leek naar deskundige”
–  Verpleegkundig Specialist, ETZ

De Borstkanker keuzehulp gebruiken?
Bent u een patiënt met vroegstadium borstkanker en zou u graag gebruik willen maken van de Borstkanker keuzehulp? Of bent u een zorgverlener en wilt u de Borstkanker keuzehulp ook gebruiken in uw dagelijkse praktijk? Neem dan contact op met: Regina The, regina@zorgkeuzelab.nl, 06-24220053

Meer lezen


Onderzoek naar dikkedarmkanker volop in de media

Onderzoek naar dikke darmkanker is in de belangstelling. Zo was er 13 december 2016 een uitzending bij omroep Max, geheel gewijd aan deze ziekte. Onder andere de Maag Lever Darm Stichting gaf toelichting over onderzoek naar deze ziekte.

Bekijk hier de volledige uitzending.

Samen beslissen bij dikkedarmkanker
Veel patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker hebben geen goed inzicht in hun diagnose, het
behandelpad en de eventuele keuzes die ze daarbij hebben. Als patiënt is het heel belangrijk dat je je er bewust van bent dat er een keuze is in het behandelproces. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die allemaal op een andere manier impact hebben op de kwaliteit van leven en levensverwachting. Het maken van een keuze is lastig, want zeker na het horen van de diagnose voeren emoties de boventoon.

Over de keuzehulp
Daarom hebben de De Maag Lever Darm Stichting en Zorgkeuzelab de Dikkedarmkanker keuzehulp ontwikkeld, een tool, die helpt bij het maken van de behandelkeuze. In samenwerking met een team van medisch oncologen en patiëntenvereniging Darmkanker Nederland. dr. Miriam Koopman (UMC Utrecht) is medisch verantwoordelijk voor de inhoud van de tool, in samenwerking met dr. Jan-Willem de Groot (Isala klinieken) en drs. Judith de Vos-Geelen (Maastricht UMC+).

Keuzehulp gebruiken?
De keuzehulp wordt op dit moment wordt onder begeleiding van de arts aangeboden in 10 ziekenhuizen in Nederland.

Bent u een patiënt met uitgezaaide dikke darmkanker en wilt u gebruik maken van de dikke darmkanker keuzehulp, maar heeft u deze niet van uw arts ontvangen? U kunt hier een inlogcode aanmaken.

Bent u een internist-oncoloog en wilt u de dikkedarmkanker keuzehulp graag inzetten in uw praktijk? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen


Samen beslissen bij prostaatkanker, hoe doe je dat in de praktijk?

100 zorgverleners en 1000 patiënten, in de helft van alle ziekenhuizen in Nederland. Zij vormden de basis van het Joint implementation Prostate cancer patient-centred care (JIPPA) onderzoek, een studie naar het gebruik van keuzehulpen voor patiënten met gelokaliseerd prostaatkanker.

Symposium terugblik JIPPA studie
In het ETZ te Tilburg was de opkomst groot tijdens het JIPPA symposium op 6 december 2016. Zorgverleners, patiënten(vertegenwoordigers), onderzoekers, ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars, ontwikkelaars van keuzehulpen en vele belanghebbende partijen waren vertegenwoordigd. Bijzonder was ook de grote vertegenwoordiging vanuit de ziekenhuizen.

De sfeer tijdens het symposium was levendig met hoge betrokkenheid vanuit de zaal. In het eerste gedeelte werden de resultaten en geleerde lessen uit het JIPPA initiatief toegelicht en praktische handvaten aangereikt. Het tweede gedeelte bestond uit paneldiscussies.
Tijdens de paneldiscussies bleek dat zowel artsen, patiënten, ziekenhuisbesturen als zorgverzekeraars enthousiast en overtuigd zijn en vinden dat toepassing van Samen Beslissen de norm moet worden.

Prostaatkanker keuzehulp gebruiken?
Bent u een patiënt met gelokaliseerd prostaatkanker en wilt u eens gebruik maken van de prostaatkanker keuzehulp? Lees hier hoe het werkt en neem contact op met Annette van den Berg via annette@zorgkeuzelab.nl of 06 5055 3300.

Of bent u uroloog of oncologieverpleegkundige en wilt u de prostaatkanker keuzehulp kosteloos uitproberen in uw dagelijkse praktijk? Lees hier hoe het werkt en neem contact op met Regina The via regina@zorgkeuzelab.nl of 06 2422 0053.

 

Meer lezen


Laatste berichten
Archief