Ontwikkeling keuzehulp voor overactieve blaasklachten

logo_disease_on_whiteBij een overactieve blaas (OAB) trekt de blaas al samen voordat de blaas vol is. Dit gebeurt plotseling en de patiënt heeft hier geen controle over. Patiënten met OAB klachten, waarbij medicijnen, leefstijlregels of blaastraining niet goed werken, hebben vaak de keuze uit twee gelijkwaardige behandelopties: behandeling met botulinetoxine A of behandeling met een sacrale neuromodulator. In samenwerking met dr. Paul Kil, uroloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en arts-onderzoeker Romy Lamers zijn, ontwikkelen we een keuzehulp voor deze behandelkeuze. De OAB keuzehulp is eind september gereed voor gebruik.

Voor wie?
De OAB keuzehulp is ontwikkeld voor patiënten waarbij medicijnen, leeftstijlregels of blaastrainingen niet goed werken. De keuzehulp ondersteunt patiënten bij het maken van een keuze tussen een behandeling met botulinetoxine A of een behandeling met sacrale neuromodulatie.

Betere relatie tussen arts en patiënt
foto-startpaginaUit onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de patiënten graag betrokken wil worden bij de behandelkeuze. Maar patiënten ervaren vaak een barrière om hun voorkeur met de arts te delen uit angst om als lastige patiënt gezien te worden. In de keuzehulp vindt de patiënt informatie over de behandelingen en doorloopt hij een stappenplan om zijn afwegingen en voorkeuren inzichtelijk maken. Met deze persoonlijke samenvatting verloopt het gesprek tussen de patiënt en arts effectiever, wat leidt tot een betere relatie tussen arts en patiënt.

Gerelateerde keuzehulpen voor urologen en patiënten
Naast de OAB keuzehulp hebben we in samenwerking met dr. Paul Kil ook urologische keuzehulpen ontwikkeld voor:

Meer weten?
Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Neem dan contact op met: Regina The via regina@zorgkeuzelab.nl of via 06-24220053


ZorgKeuzeLab toegetreden tot YES!Delft

logo-yes-delft-1.800.600.sVandaag is ZorgKeuzeLab feestelijk toegetreden tot YES!Delft; dé tech-incubator van Europa die ondernemerschap uitdraagt en in al zijn fasen ondersteunt. Een inspirerende omgeving die al veel succesvolle bedrijven groot heeft zien worden.

Foto 07-09-15 12 28 32Tijdens het YES!Delft LaunchLab hebben we kennis kunnen maken met YES!Delft en haar brede netwerk. Dat hebben we als zeer positief ervaren, en daarom in de periode erna ook binding gehouden. Zo is onder andere Ronald Nanninga, onze mentor uit het LaunchLab, nu lid van onze Raad van Advies.

Groei
Onze missie is om patiënten en hun zorgverleners zo goed mogelijk te ondersteunen bij het kiezen van de best passende behandeling. In nauwe samenwerking met onze medische partners hebben we de afgelopen drie jaar voor 10 verschillende aandoeningen keuzeondersteuning ontwikkeld. Deze wordt nu in 20 ziekenhuizen in Nederland gebruikt in de dagelijkse praktijk. De komende jaren gaan we dit uitbreiden door zowel voor andere aandoeningen keuzeondersteuning te ontwikkelen én door alle keuzeondersteuning duurzaam te implementeren in meerdere ziekenhuizen in Nederland.

In deze periode van versnelde groei zien wij toegevoegde waarde in toetreding tot de YES!Delft incubator. We kijken we er naar uit om ervaringen te delen met collega ondernemers, specifiek uit het MedTech cluster; te sparren met de ervaren entrepreneurs in residence en coaches; en deel te nemen aan het YES!Delft incubation programme.

Gerelateerde artikelen


Laatste berichten
Archief