Ontwikkeling keuzehulp voor vrouwen met verzakkingsklachten

foto_samenvattingSamen met drs. Caroline Vos en drs. Marjan Stegeman, gynaecologen bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, zijn we dit voorjaar gestart met de ontwikkeling van een keuzehulp voor verzakkingsklachten. Inmiddels is de keuzehulp bijna gereed. Deze zal vanaf september ingezet worden in onderzoeksverband bij een aantal ziekenhuizen in Nederland.

Een verzakking in het bekkenbodemgebied komt vaak voor in Nederland: 1 op de 4 vrouwen ouder dan 35 jaar heeft in meer of mindere mate een verzakking. De aandoening bestaat uit het verzakken van de baarmoeder, blaas, darm, de top van de vagina (als de baarmoeder is verwijderd) of een combinatie hiervan. Verzakkingen worden veroorzaakt door ouderdom, zwangerschap en bevallingen. De klachten lopen vaak heel erg uiteen: van pijn in de onderbuik, bekken of onderrug tot plas- en ontlastingsklachten.

Afwachten of behandelen?
Een verzakking is een goedaardige aandoening. Behandelen is niet noodzakelijk, maar klachten zoals kunnen daardoor verminderen of verdwijnen. De patiënt kan kiezen om af te wachten, een ring laten plaatsen in de schede of voor een operatie.

Keuze waar arts én patiënt achter staan
De keuze van behandeling hangt sterkt af van de ernst van de klachten, het stadium van de verzakking en de wensen van de patiënt. Uit onderzoek blijkt dat patiënten vaak een barrière ervaren bij het delen van hun mening met hun arts als ze daar niet toe zijn uitgenodigd. Het doel van de verzakking keuzehulp is om patiënten actief te betrekken en hun voorkeur en afwegingen mee te nemen in de gezamenlijke besluitvorming van arts en patiënt.

De patiënt kan thuis de nodige informatie nalezen en de keuzehulp invullen. Aan de hand van stellingen geeft zij aan wat voor haar belangrijke overwegingen zijn om wel of niet voor een bepaalde behandeling te kiezen. Dit bespreekt ze vervolgens in het ziekenhuis met haar arts. "De keuzehulp is heel prettig." geeft een patiënte aan, "Doordat je de informatie kan omzetten in handelen met de stellingen, geeft het je veel zekerheid.” 

“Sommige patiënten zitten continue in zweefstand. De keuzehulp kan het duwtje in de rug geven om rustig thuis de knoop door te hakken, in plaats van onder druk in de spreekkamer.”
gynaecoloog Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Meer weten?
Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Neem dan contact op met: Regina The, regina@zorgkeuzelab.nl, 06-24220053


Laatste berichten
Archief